Tuesday, August 17, 2010

"Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις?"

"Όταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης ποδοσφαιριστής, μπαλαρίνα, δασκάλα…." Όλοι μας μικροί είπαμε στους γονείς μας πολλά "παράλογα" επαγγέλματα και αυτοί είτε γελούσαν είτε περηφανεύονταν για εμάς κρυφά.
Τώρα όμως το τι θα γίνω όταν μεγαλώσω για όλους εμάς που είμαστε φοιτητές, τελειόφοιτοι ή και μεταπτυχιακοί δεν είναι κάτι που θα έρθει σε 10 - 20 - 30 χρόνια είναι αυτό που αποτελεί το πολύ κοντινό μας μέλλον - το αύριο μας.

Έτσι λοιπόν θέλησα να γράψω αυτό το άρθρο γιατί πολλοί από εμάς αν όχι η πλειοψηφία στην γνωστή ερώτηση: "Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;" δεν έχουμε ακόμα μια ικανοποιητική απάντηση - και λέω ικανοποιητική κυρίως για τους εαυτούς μας. Πολύ λογικό βέβαια από τη στιγμή που κανείς δεν μας έχει διδαχτεί σοβαρά την έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού!

Θα μου πείτε βέβαια" μα ξέρω θα ασχοληθώ με την πληροφορική, με τα οικονομικά, με τα εικαστικά αφού αυτό σπουδάζω ή σπούδασα… ". Ναι βέβαια το αντικείμενο τον σπουδών μας καθορίζει κατά κάποιο τρόπο και το μετέπειτα αντικείμενο της δουλειάς μας αλλά δεν καθορίζει σε καμία περίπτωση την φύση της. Κακά τα ψέματα πληροφορική σπούδασε και ο πωλητής σε κατάστημα με η/υ, πληροφορική σπούδασε και ο προγραμματιστής στη Microsoft και πληροφορική σπούδασε και ο καθηγητής μας.
Άρα τελικά είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται!

Οι περισσότεροι νέοι στην χώρα μας - λόγο έλλειψης εκπαίδευσης πάνω στο σχεδιασμό της καριέρας τους αφήνουν το μελλοντικό τους επάγγελμα στην τύχη, στις συγκυρίες, στις γνωριμίες ή και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται -- πως όμως μπορείς να στηρίξεις αυτό που θα κάνεις για τα επόμενα 15- 20 - 30 χρόνια σου στα παραπάνω; Αυτό που θα καθορίζει την μισή σου μέρα , τις 5-6 μέρες τις εβδομάδας σου και τις 200 τουλάχιστον μέρες του χρόνου σου, και που στην τελική είναι κάτι που συνεισφέρει στην προσωπική ευτυχία του καθενός δεν μπορεί να είναι συγκυριακό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο συγκεκριμένο θέμα, ο σχεδιασμός της καριέρας μας είναι ένα ταξίδι και όσο μεγαλύτερη σημασία του δώσεις τόσα πιο πολλά θα σου δώσει και αυτό πίσω!

Ξεκινήστε αυτό το ταξίδι λοιπόν ανακαλύπτοντας τον εαυτό σας, ρωτήστε τον τι του αρέσει να κάνει, σε τι είναι καλός, τι είναι αυτό που τον παθιάζει και τελικά ποια είναι αυτή η ασχολία που τον κάνει χαρούμενο. Προσοχή όμως, κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει κανείς να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και να μην φοβηθεί να πει ακόμα και το πιο παράλογο όπως: " μου αρέσει να βάφομαι ή και να κοιτάζω τα άστρα" … να ξεφύγει από αυτά που έχει ως δεδομένα και να μην ντραπεί να παραδεχτεί ότι κάτι που στους άλλους φαντάζει παράλογο ή και μικρό για τον ίδιο είναι σημαντικό και σπουδαίο. Στην τελική είμαστε οι επιλογές που κάνουμε ας είναι τουλάχιστον δικές μας αυτές οι επιλογές!

Στην συνέχεια έχοντας καθορίσει τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει και σας αρέσει επιδοθείτε σε μια μικρή έρευνα που θα σας δώσει μια λίστα με επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τον χαρακτήρα σας και αυτό που σας παθιάζει! Στο συγκεκριμένο βήμα είναι πολύ σημαντική η πληροφόρηση! Η λίστα σας θα έχει αρκετά επαγγέλματα από τα οποία πρέπει να διαλέξετε 1-2 άρα μαθαίνοντας ξεκινήστε το ξεσκαρτάρισμα! Μάθετε από τους ειδικούς και στην περίπτωση του επαγγέλματος ειδικοί είναι αυτοί που το εξασκούν ήδη. Μην ντραπείτε λοιπόν να τους ρωτήσετε τι τους προσφέρει αυτό το επάγγελμα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι και τι απαιτεί από αυτόν που το εξασκεί.
Προσοχή όμως μπορεί σε αυτό το κομμάτι του ταξιδιού σας να συναντήσετε ανθρώπους που θα σας μιλήσουν για το επάγγελμα τους με ηττοπάθεια ή και μίσος λάβετε κριτικά τις απαντήσεις τους και δώστε μεγαλύτερη βάση στα λόγια αυτών που όταν θα μιλάνε για την δουλειά τους θα διακρίνετε η λάμψη στα μάτια τους και το πάθος !

Μπορεί να αποφασίσατε κάπως τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε αλλά είστε πολύ μακριά ακόμα από τον προορισμό σας, καθώς από το να πω ότι θέλω να γίνω επιχειρηματίας έως ότου ανοίξω την δική μου επιχείρηση απέχει πολύ.
Ξεκινήστε λοιπόν κάνοντας ένα πλάνο που θα περιέχει όλα όσα πρέπει να κάνετε για να φτάσετε εκεί που θέλετε - όπως γνώσεις που πρέπει να αποκτήσετε, ανθρώπους που πρέπει να γνωρίσετε και που θα σας βοηθήσουν, χρήματα που θα χρειαστούν κλπ. Όσο πιο λεπτομερές είναι το σχέδιο σας τόσο το καλύτερο. Μόλις το σχέδιο σας ολοκληρωθεί επιδοθείτε αμέσως στην εφαρμογή του - μην χάνεται χρόνο! η καθυστέρηση το μόνο που θα σας προσφέρει είναι αποπροσανατολισμό από τον στόχο σας. Προσοχή στο στάδιο τις εφαρμογής υπάρχει μία τεράστια παγίδα αυτή της απογοήτευσης που μας ωθεί στο να τα παρατήσουμε. Σύμφωνα με τον Napoleon Hill στο βιβλίο του "Think and grow rich " όπου αναλύει τα βήματα προς την επιτυχία -- οι άνθρωποι που πέτυχαν κάτι στην ζωή τους και στο επάγγελμα τους και κάνανε κάτι σπουδαίο σε αυτό, ήταν αυτοί που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές και στις απογοητεύσεις τους συνέχισαν με επιμονή και μόχθο τον αγώνα τους προς αυτό που ονειρεύονταν.

Τέλος θα αναφερθώ στον τίτλο ενός βιβλίου που διάβασα πρόσφατα και που επηρέασε κατά πολύ την κοσμοθεωρία μου. Ο PAUL ARDEN έχει δώσει στο βιβλίο του που έχει γίνει παγκοσμίως best seller τον τίτλο: "IT'S NOT HOW GOOD YOU ARE, IT'S HOW GOOD YOU WANT TO BE". Αν θέλετε λοιπόν να δουλέψετε στην NASA δεν έχει σημασία πόσο μεγάλοι και τρανοί επιστήμονες είστε αυτό που έχει σημασία είναι ποσό πολύ θέλετε να βρεθείτε εκεί, και πόσο πολύ είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε για να καταφέρετε το όνειρο σας.



No comments:

Post a Comment